Onze kantoren en showroom zijn tijdelijk gesloten.

Tips & Tricks: Hoe uw prints afwerken?

Tips & Tricks: Hoe uw prints afwerken?

Omdat sommige materialen na het printen nog wat extra nabewerking nodig hebben, geven wij jullie enkele handige tips & tricks over hoe jullie het best de verschillende materialen aanpakken.

Er zijn uiteraard vele soorten filament op de markt. PLA en ABS  zijn de meest voorkomende. Tegenwoordig bieden producenten als ColorFabb en FormFutura ook speciale filamenten als Laywoo-D3, woodFill en bronzeFill aan. In deze producten zit een klein percentage hout of brons, dat de bovenhand neemt na het printen.

Aangezien wij alles uittesten voor we het verkopen kunnen we jullie ook de tips & tricks geven over hoe de nabewerking het best gebeurd.

woodFill / Laywoo-D3
De houtachtige filamenten zijn het mooist na bewerking. Na het printen blijven er, vooral bij de grotere prints, vaak draden en kleine oneffenheden achter. De beste manier om dit op de lossen is door het oppervlak af te schuren met schuurpapier.

Wij zijn bij de afwerking van onze houten kist begonnen met een schuurpapier met korrel 120. Het is ook mogelijk om met een lagere korrel te starten (60 of 80), aangezien deze ervoor zorgen dat het ruwe gevoel verdwijnt. Nadien hebben we opnieuw geschuurd met korrel 180.

Vervolgens zijn we met een zachte doek over het geschuurde gedeelte gegaan om de stof en restanten weg te vegen, om de volgende schuurbeurt (met korrel 240) te vergemakkelijken. Tot slot zijn we er nogmaals met een schuurpapier met korrel 320 overgegaan. Afvegen met een zachte doek en als allerlaatste iets insmeren met houtvernis om het te beschermen tegen vochtigheid.

bronzeFill
Net als bij de woodFill zijn prints met bronzeFill niet volledig af als ze uit de printer komen. Ook deze prints dienen nabewerkt te worden, al is dat niet altijd even gemakkelijk bij complexere prints.

Ook bij bronzeFill beginnen we met een schuurpapier met korrel 120, om te vervolgen naar een papier met korrel 180. Ook hier is het best om na deze bewerking al even met een licht vochtige zachte doek over de print heen te gaan.

De volgende schuurbeurt met korrel 240 gaat u al een zachter, meer effen gevoel en uitzicht geven. Om af te ronden raden wij aan om dadelijk naar schuurpapier met korrel 600 of hoger te gaan, om die mooie bronsgloed echt te verkrijgen.

Om zeker te zijn dat deze gloed aanwezig is, is het best om met een speciale kopercrème de print in te smeren. Hierdoor zal de print extra glanzen, en zullen de brons partikeltjes in de print beter tot recht komen.

Op de foto hierboven zijn de grote kist en het vogelhuisje geprint met houtfilament, terwijl het borstbeeld en de wereldbeker in bronzeFill geprint zijn. Het kistje en de wereldbeker zijn bewerkt, het vogelhuisje en het beeldje zijn onbewerkt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »