Onze kantoren en showroom zijn tijdelijk gesloten.

Tips & Tricks: Doe de Cold Pull

Tips & Tricks: Doe de Cold Pull

Hoe los je het op als je printkop verstopt zit? Hieronder vind je een uitleg terug van een veelgebruikte manier om de printkop te zuiveren

3D printing is een geweldig fenomeen, maar er zitten uiteraard ook wat minder leuke kantjes aan verbonden. Een ervan is een verstopte printkop. Dit is een fenomeen waar iedere gebruiker minstens eenmaal in zijn 3D print “carrière” mee te maken heeft. Maar hoe geraakt zo’n printkop nu verstopt? Daar zijn verschillende oorzaken voor. PLA verbrandt bijvoorbeeld als het te lang in de verwarmde nozzle blijft zitten. Ook wisselen van ABS naar PLA zorgt mogelijk voor verstoppingen, als de PLA niet eerst geëxtrudeerd wordt op de temperatuur van ABS om restjes ABS mee te verwijderen. Dit komt door het verschil in printtemperatuur. Hetzelfde met houtachtige filamenten die te lang harden in de nozzle.

Ook een gedeeltelijke verstopping wordt op deze manier veroorzaakt. Hierdoor gaat het filament minder goed doorvoeren, omdat de verstopping voorkomt dat alles in de printkop terecht komt. Daardoor vertonen de prints tekenen van onderextrusie.

Maar hoe los je dit probleem nu op? Hieronder vind je de meest gebruikte manier terug om de printkop van de Ultimaker² vrij te maken. Zowat iedere bowden tube 3D-printer kan op die manier ontstopt worden. Op het forum van Ultimaker wordt deze methode ook wel de Atomic Method genoemd, naar de gebruiker die deze manier eerst gebruikte: MostlyAtomicBob. Een andere benaming is Cold Pull, wat voor nieuwe gebruikers misschien een minder beangstigende naam is.

Stap 1: Verwijder het materiaal
Het eerste wat we moeten doen is het materiaal verwijderen uit de bowden tube. Waarschijnlijk weet je al hoe dit moet, maar als je echt pech hebt en je printkop raakt verstopt na de eerste print geven we hieronder een uiteenzetting:

Ga naar je printer menu, naar MATERIAL en kies dan CHANGE. Als de printer je vraagt om nieuw materiaal in te steken, duw dan op Cancel.

 

 

 

 

Stap 2: Verwijder de bowden tube
Als het materiaal uitgestoken is moet je de bowden tube verwijderen uit de printkop. Indien nodig schakel je de printer uit en verschuif je de printkop. Zo bereik je de printkop makkelijker.

 

 

Om de bowden tube te verwijderen moet je de blauwe clip verwijderen (verlies hem wel niet), duw dan de witte spantang naar beneden en trek aan de bowden tube. Deze verwijdert gemakkelijk, je moet het niet forceren. Als je wat weerstand voelt moet je er zeker van zijn dat de witte spantang naar beneden geduwd is. Als je te veel kracht zet op de bowden tube bestaat de kans op beschadiging.

  

 


 

 


 

 

Stap 3: Bereid de Cold Pull voor.
Neem een stuk filament, ongeveer 20 cm lang en zorg ervoor dat het zo recht mogelijk is (minimum 10 cm). Verwarm je printer (MAINTENANCE, HEAT UP NOZZLE). Wij starten meestal op 230° - 240° C maximum, een hogere temperatuur is niet nodig. Als er ABS in de nozzle zit is 240° C voldoende om het te laten smelten. De temperatuur ligt best tussen 180° en 240° C. Het moet voldoende warm zijn om de plastic te doen smelten, maar niet te warm om de residu nog meer te verbranden.

 

 

Als je wat voorzichtiger te werk wil gaan start je de Cold Pull best op een lagere temperatuur om stap voor stap de temperatuur op te drijven. Wanneer je de ideale temperatuur bereikt hebt steek je een stuk filament in de printkop (van bovenaf). Duw door tot je het filament ziet extruderen of je niet verder kan.

 

 

Stap 4: Begin met de Cold Pull
Verlaag de temperatuur naar ongeveer 90° C (bij PLA) of ongeveer 130° C (bij ABS). Merk wel op dat deze temperaturen niet altijd hetzelfde zijn. Je moet per type printer gaan bepalen wat de ideale temperatuur is. Ook het type filament en de kleur ervan kan zorgen voor afwijkingen. Na een tijdje ondervind je welke temperatuur ideaal is.

 

 

Tijdens het afkoelen mag je het filament lichtjes duwen om er zeker van te zijn dat hij in de volledige nozzle zit. Als er niets uit de nozzle komt mag je stoppen met duwen.

Vanaf het moment dat de nozzle op de juiste temperatuur is, trek je het er stevig en vloeiend uit.

 

 

Als het je eerste Cold Pull is test je best of je bij de lage temperatuur al beweging krijgt door er zachtjes aan te trekken. Als niets beweegt kan je de temperatuur lichtjes verhogen. Als het beweegt dien je in een vlotte beweging het filament uit te trekken.

Het resultaat moet een mooie afgeronde tip zijn. Als het filament uitgerokken is trek je ofwel te traag ofwel staat de temperatuur te hoog.

 

 

Als de Cold Pull te veel vuilresten oplevert, begin dan opnieuw tot je een propere afgeronde top krijgt.

 

 

Stap 5: Plaats de bowden tube terug op zijn plek.
Steek de bowden tube terug in de witte spantang (denk eraan om hem naar beneden te duwen). Wees er ook zeker van dat u het correct in de Teflon isolator duwt. Duw dan de blauwe klip terug door de witte spantang terug op zijn plek te trekken. Controleer dan nog eens of alles op z’n plek zit, steek nieuw filament in en begin te printen.


Als de printkop echt verstopt zit, neem je een smalle naald. De naald moet dunner zijn dan het gat van de nozzle (0.40mm). Acupunctuur of medische naalden zijn perfect bruikbaar. Wanneer je de printkop opwarmt, steek je de naald door het nozzle gat en probeer plek te maken voor het filament. Daarnaast is het ook mogelijk om wat te draaien met de naald om wat residu los te maken. Wees voorzichtig dat je de naald niet breekt.

Als de Cold Pull niet lukt moet je mogelijk teruggrijpen naar een meer radicale methode. Hierdoor moet je de hele printkop loskoppelen en opwarmen met een vlam. Het is echter zelden nodig dat deze methode gebruikt moet worden. Twijfel niet om meerdere Cold Pull’s uit te voeren voor je alles terug op z’n plek steekt. Het vergt geduld maar uiteindelijk krijg je goede resultaten. In extreme gevallen moet je de volledige verwarmde block wisselen.

Als je vaak van materialen wisselt is het aangeraden om de Cold Pull een of tweemaal te doen tussen het wisselen. Dit voorkomt verstoppingen en geeft je prints betere resultaten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »