Onze kantoren en showroom zijn tijdelijk gesloten.

ABS+ Review 3: Wim Notredame

ABS+ Review 3: Wim Notredame

ABS+ review door Wim Notredame

Bij het uitpakken van de rol ABS+, viel het op dat deze degelijk was afgesloten: goed vacuüm getrokken en een zak die voldoende groot is om de rol na gebruik goed te kunnen opbergen.

Wat ook meteen opviel, is dat de rol zeer goed gevuld was of misschien zelfs iets te vol. De spoel is namelijk nogal smal in verhouding met de lengte van het filament. Hierdoor moet je bij het begin van de rol opletten dat ze niet uit zichzelf afwikkelt.

Om te printen, werd gebruik gemaakt van de Felix 3.0.
Bij de eerste prints met ABS+ merkten we dat het heel belangrijk was om de druk op de extruder goed te regelen. Door te veel wrijving met het tandwiel werd het doorzichtige filament namelijk gemakkelijk beschadigd. Dan was het geprinte deel minder doorzichtig en eerder mat wit. Daarnaast werd er door een te hoge druk op het tandwiel meer stof aangemaakt in de extruder. Dit konden we oplossen na het goed afregelen van de extruder. De eerste print kan dan worden gemaakt.

De eerste print met ABS+ was een schoentje (model van Recreus). Deze print was meteen geslaagd. Alleen was de hiel van het schoentje  lichtjes los gekomen van het printbed.

Bij het gebruik van gewoon ABS-filament kwam het schoentje echter bijna helemaal los. Daarbij was het dan ook absoluut noodzakelijk om een craft mee te printen.

Vervolgens werd Calib3.stl geprint. Om dit te slicen, maakten we aanvankelijk gebruik van Cura. Hierbij waren de overbruggingen steeds van slechte kwaliteit. Nadien testten we met KISSlicer. Dit gaf een veel beter resultaat dan met Cura.

Voordelen van ICE Filaments ABS+ in vergelijking met ABS:
- minder warping en bijgevolg blijft de print veel beter vasthangen op het printbed.
- de tape blijft langer bruikbaar.
- gemakkelijker op te schuren bij de  afwerking.
- gemakkelijker in gebruik, zelfs op lagere temperaturen.
- hogere printsnelheden mogelijk.
- mooiere resultaten

Nadelen van ABS+ in vergelijking met ABS:
- ABS+ voelt iets brozer aan. ABS daarentegen voelt massiever aan, ondanks warping.
- bij het eindresultaat zijn wat stofdraadjes zichtbaar en is dus meer afwerking nodig.

Conclusie:
Na uitgebreid testen met ABS en ABS+, gaat mijn voorkeur zeker uit naar ABS+. De mogelijkheid om een hogere printsnelheid te halen, is uiteraard tijdbesparend. Ook de mooiere en fijnere afwerking van de overbruggingen is zeker een meerwaarde.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »