Onze kantoren en showroom zijn tijdelijk gesloten.

Trideus ontvangt Limburgse innovatiepremie van 50.000 euro

Trideus ontvangt Limburgse innovatiepremie van 50.000 euro

De samenwerking tussen Trideus, Belgian Cycling Factory, Voxdale en Flanders Bike Valley is één van de 8 innovatie projecten die vanuit provincie Limburg een subsidie van 50.000 euro mag ontvangen. Samen met onze partners zal Trideus op maat gemaakte fietsonderdelen ontwerpen, 3D printen en intensief testen. Op die manier voorzien we professionele wielrenners van het beste materiaal dat hen in alle omstandigheden toestaat om topprestaties te leveren.

De provinciale innovatiepremie is ontstaan als duwtje in de rug voor Limburgse bedrijven die hun krachten bundelen in een innovatief samenwerkingsverband. Trideus gelooft in sterke samenwerkingsverbanden. We stellen ons als doel om een ruim gamma aan sectoren te laten kennismaken met de vele toepassingsgebieden van 3D printing.

Binnen de fietsindustrie is Belgian Cycling Factory, de producent van fietsenmerken Ridley en Eddy Merckx één van de pioniers in het toepassen van deze nieuwe technologie. Samen met Flanders Bike Valley (Beringen) en Trideus zetten zij 3D printing in om professionele fietsers het materiaal te leveren dat hen toestaat om prijswinnende prestaties te leveren.

Een wielerwedstrijd winnen? Da’s echte wetenschap!

‘Een goede fiets ligt mee aan de basis van een goede sportprestatie’, verduidelijkt Marc Metten van Trideus. ‘Professionele wielrenners vragen dan ook steeds meer van hun fietsen en accessoires. Per fiets gaan we bekijken welke onderdelen we kunnen verfijnen om aerodynamisch betere resultaten te bekomen.’

Deze ontwikkeling gebeurt in 4 stappen. Samen met Voxdale en Belgian Cycling Factory voorzien we een design dat vervolgens door ons 3D geprint zal worden. Na het maakproces wordt elk onderdeel uitvoerig getest in de windtunnel van Flanders Bike Valley in Beringen (waar onlangs ook Romain Bardet zijn Tour de France van 2019 kwam voorbereiden). Na een evaluatie van de resultaten wordt het product definitief in ontwikkeling genomen. Of aangepast. De technologie van 3D printing zorgt voor een aanzienlijke kosten- en tijdsbesparing ten opzichte van de traditionele ontwikkelingsmethoden.

En er is meer: een fiets-specifieke mannequin ontwikkelen

Marc Metten: ‘De aerodynamica van fietsen, helmen, kledij e.d. is erg afhankelijk van de houding van de renner op de fiets. Door gebruik te maken van een mannequin die op meerdere manieren kan plaats nemen op een fiets, kunnen we een nauwkeuriger product realiseren. Deze bestaan reeds, maar zijn duur en weinig flexibel. Door gebruik te maken van 3D-printing zijn er ontelbare mogelijkheden om snelle veranderingen in houding aan te brengen. En tegen een veel lagere kost.’

Investeren in innovatie is investeren in werkgelegenheid.

Bij Trideus zijn we er zeker van dat innovatie niet alleen zal resulteren in nieuwe, baanbrekende producten, maar ook een boost zal geven aan de werkgelegenheid in de regio. Deze mooie subsidie vanuit Provincie Limburg stimuleert ons alvast om verder in te zetten op de groei van 3D-printing.

Wordt vervolgd…

limburg, innovation, 3d printing, cycling, Belgian Cycling Factory, Bike Valley, Ridley, Eddy Merckx

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »